All
competition
museum
culture
residential
hotels
leisure
work
public
renovations
reuse
extensions
PINEWOOD INTERNATIONAL SCHOOL BUILDING
AT ANATOLIA COLLEGE IN THESSALONIKI

Invited competition

 

The proposal’s concept

The new building for Pinewood College would set a limit on the western side of the central campus. Yet, the approach to the Stadium must not be obstructed; all students flow together there, every single day. The new building should not break off the continuity and fluidity of the campus; on the contrary, one should design so that the flow of students be preserved and the encounters of the wider school community be encouraged. These thoughts have led us to the decision to raise the classrooms over the ground. An open covered space is therefore proposed under the “Teaching Section” floor, as the natural continuation of the park, leaving free passages toward the stadium tiers. 

The new building will give the main long campus axis a new dynamic functionality. The proposed hypostyle will be a powerful social condenser and orientation hub: it is the space of the canteen, serving all Anatolia students, who will make their way toward the Stadium. Pinewood students will take the wide stairs to their classrooms, while the Administration Section is located on a slightly lower level, extending up to the stadium tiers. A large hole on its floor offers view and access, through a seating area on tiers, to the Multipurpose Gymnasium and the Drama Classroom. 

 

Form

Transparency and a multi-levelled treatment of the hypostyle space call for the fusion of the social, athletic and artistic activities of Pinewood College. The floor over it vibrates through its sculptural façade, perforated with openings of different sizes. The multiple facets of the façade reveal a variety of tones as natural light hits them in different angles throughout the day. The location of the building allows for a flattering visual perception of Pinewood’s form, and its projection as a contemporary school building. 

The open space now offers a new experience, starting from Macedonia and ending on Pinewood building; on the counter-landmark of the historic building that obeys to the classical symmetrical organization of space, yet with a contemporary form. 

 

2020

ARCHITECTS
Yannis Kizis, Costandis Kizis, Yorgos Pantazis

CONSULTANTS
structure
Phaedon Karydakis
mechanical eng.
JEPA/ Yannis Papagrigorakis