All
competition
museum
culture
residential
hotels
leisure
work
public
renovations
reuse
extensions
CULTURAL CENTRE IN XANTHI
(MANOS HADJIDAKIS RESIDENCE)

2nd prize 
in architectural 
competition

Restoration of the scheduled building of the Xanthi Garrison Headquarters and its extension to house cultural events.The alterations proposed to the 
old building were formulated in the light of the preservation and projection on to the ground plan 
of the original cruciform typology, while for the elevations, the complete restoration of the authentic decoration and removal of the impairments to which they have been subjected were proposed.
The new wing would constitute the complement of the building which would render it fully equipped with premises for music teaching and support of 
the functions of the scheduled building.
The recession of the extension to the Odeion to 
the southern boundary leaves the largest possible free space in the courtyard for the laying out of an open-air space for events.
The two buildings are linked by a perimeter corridor which serves traffic to and from the terraces of the first floor of the scheduled building. There is a similar tunnel linking basements between the 
two buildings.
A mild antithesis between new exterior constructions and the old and the highlighting 
of the authenticity of form and of the individual members of the old building were the objectives.

April 2005
client Drama, Kavala & Xanthi Prefecture
project team Y. Kizis, N. Venianakis, Th. Dougkas, Th. Voyadjoglou