All
competition
museum
culture
residential
hotels
leisure
work
public
renovations
reuse
extensions
EXTENSION OF AN INTER-WAR
RESIDENCE IN PLAKA, ATHENS

The pre-War urban house in Ιperidou St. came into our hands in 1983, when the first drastic interventions took place, with a view to admitting plenty of light from skylights above the staircase.
In 1993, conditions permitted the extension of the building on to the plot to the east. From the point of view of architecture, even if the solution did not succeed in constituting an example of ‘building in a historic environment’ or ‘addition to an existing old building’, it should at least not give the lie to what we have so insistently taught about the falsity of ‘neo-traditional’ buildings and the mockery of historic settlements by the building of poor copies.
The matching of the new construction to the old, with features of the old house passing into the new section, in a contrapuntal relation with surfaces of unplastered concrete at selected points, mark the time difference of 60 years between the two buildings. The interruption of the building mass at the inner angle stresses the modern structure with large glass windows and adjustable aluminium louvres which recall the lighting merits of the old ‘German’ shutters but can also be ‘read’ as a present-day version of the sun-lounges of ‘old Athenian houses’.

1993
client
Costandis and Spyros Kizis

project team
Y. Kizis, D. Levendis

construction
Yannis Kizis, Kriton Konstandinou