All
competition
museum
culture
residential
hotels
leisure
work
public
renovations
reuse
extensions
REHABILITATION OF THE EASTERN VENETIAN
MONUMENTS AT HERACLEION PORT

2nd prize 
in the Panhellenic
Architectural Competition

The concept of the architectural intervention can 
be summed up in the integration of a continuous wooden floor which leads the circulation of the public to the individual areas. This floor, either taking the form of a corridor or ramp, or in the form of a terrace, and at other times forming a pedestal, runs through the public space which surrounds the monument, penetrates it, and projects and extends the functional areas. Outside, it is to be found again in the form of a quay in the harbour for the small craft in front of the Arsenal, next to the slipway which still serves as a reminder of the way in which sailing ships were hauled up in the arsenals. It links the individual areas of the Cistern, the Arsenal and the ‘Alatadiko’ (salt depot), or provides access to all of them. This floor is the channel which introduces the new uses and bears all their functional load, in such a way that the surfaces remain intact. The maintaining of distances from the medieval surfaces of the monuments (walls, vaults, authentic floors) permeates the whole proposal and permits a contrapuntal style in the features introduced, in such a way as to render the innovative intervention entirely recognisable and to add to the appreciation of the monument. All the new interventions proposed are reversible.

September 2008
client Μunicipality of Irakleio
project team Y.Kizis, N.Venianakis, 
C. Kizis, N.Soulis
consultant N. Skoutelis