All
competition
museum
culture
residential
hotels
leisure
work
public
renovations
reuse
extensions
CONFERENCE CENTRE FOR THE INTERNATIONAL
OLYMPIC ACADEMY AT ANCIENT OLYMPIA

4th prize 
panhellenic architectural 
competition

A basic parameter in the planning of the building was its adaptation to the natural landscape of Ancient Olympia. For this reason, a low-profile relation between the building mass and the terrain was selected, with a number of areas underground. The roof of the conference centre’s amphitheatre, which repeats the form of the cavea, is the core of the composition. The central idea is the integration of this ‘re-interpretation’ of the ancient theatre into the natural concavity of the ground.
The work is laid out on an axis diagonal to the amphitheatre, by means of which access is gained to the building and it is linked to the existing premises of the IOA. It is on this axis-walkway that the main - and only - elevation of the building is located, in the form of a high portico.
The building is laid out on two levels, the principal access being from the higher one. The triangular foyer gives direct access both to the amphitheatre and to the meeting-rooms. An overall view of the interior, through a gap in the floor, and of the surrounding natural landscape, through the large glass windows of the portico, is achieved.
The amphitheatre and the meeting-rooms of the committees are designed in such a way that the alternative unification of the space into an even larger amphitheatre will be facilitated. The construction of the roof of the hall with composite timber, with movable plexiglass reflectors, was provided for.

November 1987

client
International Olympic Academy
architect
Yannis Kizis - Aris Masouridis
project team
Y. Kizis, A. Masouridis, 
El. Papageorgiou, K. Serraos