Όλα
Διαγωνισμοί
Μουσεία
Πολιτισμός
Κατοικίες
Ξενοδοχεία
Αναψυχή
Εργασία
Δημόσια Κτίρια
Αποκαταστάσεις
Επαναχρήσεις
Επεκτάσεις
AΞIOΠOIHΣH ΠΛINΘOKEPAMOΠOIEIOY "TΣAΛAΠATA"
ΣΤΟ BOΛO

Το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στο Βόλο, κτίστηκε το 1925. Λειτούργησε για πενήντα χρόνια, αποτελώντας μία από τις ονομαστές βιομηχανίες της περιοχής. Το εργοστάσιο διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση και ως σημαντικό δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στο είδος του, κρίθηκε διατηρητέο.

Η παρούσα μελέτη έγινε μετά πό πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Δήμο Βόλου για την επιλογή αναδόχων για την ανάπτυξη και λειτουργία του κέντρου πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, με επίκεντρο ένα βιομηχανικό μουσείο. Η νέα επέμβαση επαναπροσδιορίζει τις χρήσεις και επαναφέρει την αυθεντική βιομηχανική ατμόσφαιρα. Έτσι σχεδιάζεται ένας ισχυρός πόλος έλξης βασισμένος στην πλούσια παράδοση του Βόλου ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Σημαντικό ρόλο στο βιομηχανικό τοπίο του Tσαλαπάτα έπαιξε η μεγάλη επίπεδη υγρή επιφάνεια των «αλωνιών». Διατηρείται η ορθοκανονική χάραξη των προπολεμικών “αλωνιών και οργανώνεται στον κάνναβο των σιδηροτροχιών  ο χώρος των υπαίθριων εκδηλώσεων. Η περιστασιακή οργάνωση ημιυπαιθρίων εκδηλώσεων με αφαιρετές τέντες σέβεται την μνήμη του βιομηχανικού τοπίου.

Mάρτιος 2004
εργοδότης ΙΩΛΚΟΣ Α.Ε.
ομάδα μελέτης Γ. Κίζης,  Ν.Βενιανάκης,
Γ. Παπαγιαννάκης, Θ. Βογιατζόγλου
Κ. Πολίτη, E. Ρούσσου, Ε. Δούγκας
κατασκευή ΤΕΡΝΑ Α.Ε.