Όλα
Διαγωνισμοί
Μουσεία
Πολιτισμός
Κατοικίες
Ξενοδοχεία
Αναψυχή
Εργασία
Δημόσια Κτίρια
Αποκαταστάσεις
Επαναχρήσεις
Επεκτάσεις
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ PINEWOOD
ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ANATOLIA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Invited competition

Η βασική σύλληψη του έργου

Το νέο κτίριο του Pinewood έρχεται να οριοθετήσει τη δυτική πλευρά του κεντρικού υπαίθριου χώρου του campus. Όμως η απρόσκοπτη προσπέλαση στο Στάδιο δεν πρέπει να διακοπεί: όλος ο μαθητόκοσμος συρρέει σ’ αυτό. Το νέο κτίριο δεν θα έπρεπε να σταθεί εμπόδιο στη συνέχεια των υπαίθριων χώρων· αντίθετα, θα ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει κινήσεις που θα φέρουν σε επαφή την μείζονα μαθητική κοινότητα. Αυτές οι σκέψεις μας οδήγησαν στην ανύψωση των αιθουσών διδασκαλίας του Pinewood πάνω από το έδαφος. Διαμορφώνεται έτσι, κάτω από τον όροφο της Διδακτικής Ενότητας, ένας στεγασμένος ανοιχτός χώρος στη φυσική συνέχεια του άλσους, που αφήνει ελεύθερα περάσματα προς τις κερκίδες του Σταδίου.

Ο κύριος διαμήκης άξονας του campus αποκτά νέα δυναμική λειτουργικότητα, καθώς οδηγεί στον νέο πόλο του Pinewood. Ένας ισχυρός κοινωνικός πυκνωτής και σημείο προσανατολισμού δημιουργείται σ’ αυτόν τον υπόστυλο χώρο: εδώ βρίσκεται το κυλικείο, που θα εξυπηρετήσει όλον το μαθητικό πληθυσμό του Ανατόλια που θα περάσει από εδώ για να κατευθυνθεί προς το Στάδιο. Οι μαθητές του Pinewood ανεβαίνουν από μια φαρδιά σκάλα στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ η μονάδα Διοίκησης προβάλλεται σε ένα λίγο χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο εκτείνεται μέχρι τις κερκίδες και βλέπει στο Στάδιο. Ένα μεγάλο κενό στο δάπεδό του προσφέρει θέαση και πρόσβαση, μέσω κερκίδων, στο Γυμναστήριο / Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων και στο Θεατρικό Εργαστήριο. 

 

Η μορφή

Η διαφάνεια και το πολυεπίπεδο πλάσιμο του υπόστυλου χώρου προσκαλούν στη μέθεξη των κοινωνικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Pinewood. Ο όροφος που τον επιστεγάζει πάλλεται μέσα σε μια διάτρητη από ανοίγματα ανάγλυφη επιδερμίδα. Τα πολλαπλά επίπεδα που τη διαμορφώνουν παίζουν με το φως και της προσδίδουν διαφορετικές τονικές ποιότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συγκεκριμένη θέση στο campus παρέχεται η χωρική άνεση για την «ανάγνωση» της μορφής του Pinewood, ως σύγχρονου εκπαιδευτηρίου. 

Ο υπαίθριος χώρος προσφέρει τώρα μια νέα βιωματική εμπειρία επίσκεψης, που ξεκινά από το Macedonia και απολήγει στο Pinewood, το αντικρυστό τοπόσημο (landmark) του ιστορικού κτιρίου, που υπηρετεί την κλασική συμμετρική οργάνωση του χώρου με σύγχρονα μορφολογικά χαρακτηριστικά.

2020

αρχιτέκτονες
Γιάννης Κίζης, Κωσταντής Κίζης, Γιώργος Πανταζής
σύμβουλος στατικών
Φαίδων Καρυδάκης
σύμβουλος μηχανολόγος
JEPA/ Γιάννης Παπαγρηγοράκης